«ՄԱՐԳԱՐՅԱՆ ԾՆՆԴԱՏՈՒՆ» Մոր և մանկան առողջության պահպանման գիտահետազոտական կենտրոն
Հոդվածներ Պացիենտների համար | Ինչպե՞ս պահպանել ատամների առողջությունը հղիության ժամանակ

Ինչպե՞ս պահպանել ատամների առողջությունը հղիության ժամանակ

2022 Մայ 23, Երկուշաբթի

Հղիության ժամանակ ատամների առողջությունը վտանգվում է. չէ՞ որ վիտամինների և հանքային աղերի պակասն ապագա մոր մոտ բացասաբար է ազդում ատամների վրա: Բացասաբար են ազդում նաև կնոջ օրգանիզմում հորմոնալ փոփոխությունները: Ավելանում է էսթրոգենների սինթեզը, արյան ծավալն օրգանիզմում, լայնանում են անոթները, այդ թվում նաև` բերանի խոռոչում: Արդյունքում լնդերը ամենաթեթև պատճառից կարող են արյունահոսել և խոցելի դառնալ մանրէների համար:

Ատամների վիճակը կարգավորելու և բացասական երևույթները կանխելու համար անհրաժեշտ է օրգանիզմին բավարար վիտամիններ և անհրաժեշտ հանքանյութեր մատակարարել:

Վիտամին А (ռետինոլ): Ապահովում է նյութափոխանակությունը և նորմալ թքարտադրությունը: Վիտամին A-ով հարուստ է կենդանական մթերքը՝ ձվի դեղնուցը, կարագը, ձկան յուղը: Պրովիտամին A-ն (կարոտին) առկա է վառ գունավորված մրգերում և բանջարեղենում, կանաչեղենում, հատապտուղներում:

Վիտամինի լավ յուրացման համար մթերքները պետք է օգտագործել ճարպերի հետ միասին:

Վիտամին D: Այս վիտամինն անհրաժեշտ է կալցիումի և ֆոսֆորի լիարժեք յուրացման համար: Այն կարելի է ստանալ արևի ճառագայթների միջոցով և սննդով: Վիտամին D պարունակում են ծովամթերքը, ձվի դեղնուցը, կարագը, կարտոֆիլը, մաղադանոսը:

Վիտամին C: Կարևոր է լնդերի և ատամների առողջության համար: Այն նպաստում է ոսկրային հյուսվածքի վերականգնմանը և լավացնում է անոթների վիճակը: Վիտամին C-ն շատ է ցիտրուսային մրգերի, մասուրի, կաղամբի մեջ:

Կալցիում, ֆոսֆոր և ֆտոր.: Կարևոր հանքանյութեր են ատամների համար: Հղիության ժամանակ մեծանում է կալցիումի նկատմամբ պահանջը և նրա պակասի դեպքում այն «լվացվում» է հղիի ոսկրերից և ատամներից, որպեսզի պտղի ձևավորվող ոսկրային համակարգին հնարավոր լինի մատակարարել անհրաժեշտ հանքային նյութեր: Կալցիում պարունակում են կաղամբը, կաթնամթերքները: Ֆոսֆորով հարուստ են հատիկեղենը, ձկնեղենը, պանիրը, կաթնաշոռը, ընկուզեղենը, լոբազգիները: Ֆտորը կարևոր է ատամների էմալի համար: Այն առկա է մսի, կարտոֆիլի, թեփի, ընկույզի, կաթի, խնձորի մեջ, բայց լավագույն յուրացվում է խմելու ջրից:

Սակայն միայն սննդով հնարավոր չէ օրգանիզմն ապահովել անհրաժեշտ վիտամիններով և նյութերով: Ցանկալի է հղիության ընթացքում ընդունել վիտամինա-հանքային պատրաստուկներ:

+374 10 53 06 41

Վերջին թարմացումներ

Կարդալ ավելին»
2025 Հուլ 12, Շաբաթ | Լուրեր

Արգանդափողերի կպումներ. լապարոսկոպիան՝ լավագույն լուծում. հարցազրույց Լիլիթ Սարգսյանի հետ

Կնոջ օրգանիզմում բազմաթիվ պրոցեսներ են տեղի ունենում, որոնք հանգեցնում են հիվանդությունների զարգացման՝ իրենց տարատեսակ հետևանքներով......

Կարդալ ավելին»
Կարդալ ավելին»
2024 Նոյ 22, Ուրբաթ | Պացիենտների համար

ՈՒՁՀ հղիության ընթացքում. առավել հաճախ տրվող հարցեր

Արդյո՞ք հղիության ընթացքում ուլտրաձայնային հետազոտություններն (ՈՒՁՀ) անվտանգ են...

Կարդալ ավելին»
Կարդալ ավելին»
2025 Ապր 11, Ուրբաթ | Մասնագետների համար

Կլինիկական դեպք. գիգանտ բազմահանգույց միոմայի հեռացում

Բուժառուն` 51 տ. , դիմել էր` գանգատվելով անոմալ արգանդային արյունահոսությունից, որովայնի ստորին հատվածում ցավերից, որովայնի մեծանալու զգացողությունից...

Կարդալ ավելին»

«ՄԱՐԳԱՐՅԱՆ ԾՆՆԴԱՏՈՒՆ» Մոր և մանկան առողջության պահպանման գիտահետազոտական կենտրոն

Հետևե՛ք մեզ

Սոցցանցերում

Կապ

Խորհրդատվություն

Ին՞չ են ասում մեր հաճախորդները...

Թողեք Ձեր կարծիքը




Ինչպե՞ս կգնահատեք մեր ծառայությունը