«ՄԱՐԳԱՐՅԱՆ ԾՆՆԴԱՏՈՒՆ» Մոր և մանկան առողջության պահպանման գիտահետազոտական կենտրոն
Լուրեր | Հղիների սննդակարգն ամռանը. հարցազրույց Սոֆյա Մինասյանի հետ

Հղիների սննդակարգն ամռանը. հարցազրույց Սոֆյա Մինասյանի հետ

2023 Հուլ 13, Հինգշաբթի

Հղի կնոջ սննդակարգի անհրաժեշտ փոփոխություն՝ ամռանը

Հղիության ընթացքում ճիշտ սննդակարգն ամենակարևոր պայմաններից է պտղի ճիշտ զարգացման համար՝ հատկապես ամռանը, երբ առկա է նաև շոգի ներգործությունը: Ամռան ամիսներին ցանկալի է սնունդը և հեղուկներն ընդունել հաճախ (օրական 5-6 անգամ), փոքր չափաբաժիններով՝  մարսողական համակարգի վրա ծանրաբեռնվածությունից խուսափելու համար:

Հեղուկների ճիշտ ընդունում

Գերտաքացումը բացառելու համար օրվա ընթացքում ընդունած հեղուկների քանակն անհրաժեշտ է հասցնել 2–2,5 լիտրի, իսկ հղիության վերջին եռամսյակում՝ մոտավորապես 1,5 լիտրի:

Այդ քանակի մեջ ներառվում են ջուրը, բուսական թեյերը, նաև թարմ  քամած մրգային և բանջարեղենային հյութերը, կոմպոտները, որոնք լրացուցիչ վիտամինների աղբյուր են:

Ցածր ցարկերակային ճնշում ունեցող կանայք կարող են քիչ քանակությամբ սև թեյ և սուրճ օգտագործել: Հարկավոր է խուսափել սառը և գազավորված ըմպելիքից:

Ջուրն օրգանիզմի համար  բնական սննդանյութ է, որի շատ օգտագործումը բարդությունների չի հանգեցնում:

Ճիշտ և լիարժեք սնունդ՝ ամռան ամիսներին

Այտուցները և նյութափոխանակության խանգարումները կանխելու համար անհրաժեշտ է խիստ վերահսկել ընդունած աղի քանակը՝ այն հնարավորին հասցնելով նվազագույնի:

Հարկավոր է խուսափել ճարպոտ, կծու, տապակած սննդից, որը կարող է այտուցների և ավելորդ քաշի առաջացման պատճառ լինել: Նախընտրությունը տրվում է տան պայմաններում թարմ պատրաստված, առավելապես՝ շոգեխաշած, ճաշատեսակներին:

Ամռանը վիտամինների հարուստ աղբյուր են սեզոնային մրգերը, հատապտուղները, բանջարեղենը, կանաչեղենը, որոնք խորհուրդ է տրվում օգտագործել հոսող ջրի տակ լվանալուց  հետո, կարճատև ջերմային մշակման ենթարկված կամ հում վիճակում:

Մսամթերքից նախընտրությունը տրվում է տեղական արտադրության տավարի և հավի մսին, նաև ձկնեղենից պատրաստված ուտեստներին:

Սպիտակուցների հարուստ աղբյուր է ձուն, որը խորհուրդ է տրվում օգտագործել առնվազն 5–6 րոպե խաշելուց հետո:

Ձվածեղի օգտագործումը ցանկալի չէ, քանի որ կարող է սալմոնելյոզով վարակի պատճառ լինել՝ ձվի ոչ բավարար ջերմային մշակման հետևանքով:

Անհրաժեշտ է խիստ հետևել կաթնամթերքի պիտանելիության ժամկետներին, իսկ կաթն օգտագործելուց առաջ պետք է անպայման եռացնել:  Նպատակահարմար  է օգտագործել մածուն, կաթնաշոռ, տարատեսակ պանիրներ, ցածր յուղայնությամբ թթվասեր, յոգուրտ՝ առանց արհեստական հավելումների:

Որպես հավասարակշռված, դյուրամարս և ածխաջրատներ պարունակող սնունդ, խորհուրդ են տրվում շիլաներ, հատկապես՝ վարսակի, հնդկաձավարի, բլղուրի և այլն:

Լիարժեք սննդի համար սննդակարգում անհրաժեշտ է ներառել սերուցք, կարագ, բուսայուղ, ընդեղեն:

Եթե հղի կինը ցանկանում է ուտել շոկոլադ, թխվածք, պաղպաղակ կամ այլ քաղցրավենիք, նա կարող է դրանք  խելամիտ քանակներով օգտագործել, քանի որ հղիի դրական հույզերը պտղի զարգացման վրա բարենպաստ ազդեցություն ունեն։

+374 60 68 58 48

Վերջին թարմացումներ

Կարդալ ավելին»
2025 Նոյ 15, Շաբաթ | Լուրեր

Աշխատանքի հնարավորություն «Մարգարյան ծննդատուն» ՓԲԸ-ում

Մարգարյան ծննդատունը փնտրում է փորձառու բժիշկ սոնոգրաֆիստի (ճառագայթային ախտորոշման մասնագետ)......

Կարդալ ավելին»
Կարդալ ավելին»
2025 Դեկ 03, Չորեքշաբթի | Պացիենտների համար

Ատամների առողջությունը հղիության ընթացքում

Հղիության ընթացքում կնոջ օրգանիզմում տեղի ունեցող  փոփոխությունները կարող են ազդել ինչպես ատամների, այնպես էլ լնդերի առողջության վրա......

Կարդալ ավելին»
Կարդալ ավելին»
2025 Դեկ 02, Երեքշաբթի | Մասնագետների համար

Մարգարյան ծննդատանն իրականացվել է օրգանպահպանողական վիրահատություն

Կնոջ արգանդից հեռացվել են թվով 13 տարբեր չափերի միոմաներ......

Կարդալ ավելին»

«ՄԱՐԳԱՐՅԱՆ ԾՆՆԴԱՏՈՒՆ» Մոր և մանկան առողջության պահպանման գիտահետազոտական կենտրոն

Հետևե՛ք մեզ

Սոցցանցերում

Կապ

Խորհրդատվություն

Ին՞չ են ասում մեր հաճախորդները...

Թողեք Ձեր կարծիքը




Ինչպե՞ս կգնահատեք մեր ծառայությունը